SUBJEKTIVNI HODNOCENI KOMUNIKACE U PACIENTU PO TOTALNI LARYNGEKTOMII - Kucerova, Jana (Profese Online, 2009)
Clanek seznamuje s vysledky pruzkumu, ktery byl zameren na zjisteni psychickych, socialnich i biologickych faktoru vcetne subjektivni spokojenosti s hlasem pred a po totalni laryngektomii u pacientu s karcinomem hrtanu. Nejvetsim problemem pro pacienty po totalni laryngektomii je ztrata verbalni komunikace. Vice nez polovina pacientu si osvojovala nahradni rec s velkymi obtizemi.
Keywords: karcinom hrtanu; totalni laryngektomie; psychicke; socialni a biologicke faktory; subjektivni spokojenost s hlasem