VPLYV OCHORENIA NA ZIVOT RODICOV DIETATA S ASTMOU - PILOTNA STUDIA - Valancova, Alena; Gurkova, Elena (Profese Online, 2009)
Cielom prace bolo zistit vplyv astmy bronchiale na kvalitu zivota rodin s dietatom s danym ochorenim. Prostrednictvom dotaznika merania kvality zivota rodin dietata s astmou, Paediatric Asthma Caregiver´s Quality of Life Questionnare, autori zistovali subjektivne vnimanie vplyvu ochorenia na zivot rodicov dietata s astmou a problemove oblasti v zivote, ktore najviac znepokojuju rodicov. Vzorku tvorilo 21 rodicov, ktorych deti absolvovali rekondicny pobyt vo Vysokych Tatrach. Na zaklade analyzy ziskanych udajov zistili, ze ochorenie najviac zasahuje do emocionalneho prezivania rodicov, ich obav z buducnosti dietata. Rodicia uvadzali, ze ochorenie najmenej zasiahlo do oblasti ich zamestnania, chodu domacnosti a najmenej ich trapi cas, ktory venuju starostlivosti o dieta v suvislosti s ochorenim. Identifikovanie miery vplyvu ochorenia na zivot rodicov moze byt vychodiskom pre adekvatne naplanovanie edukacie deti a ich rodicov, ktora by mala ovplyvnit emocionalne zvladanie, zmenu postojov a konania v suvislosti s ochorenim.
Keywords: astma bronchiale; vplyv ochorenia; kvalita zivota