MERACIE NASTROJE NA POSUDZOVANIE KOGNITIVNYCH FUNKCII U SENIOROV - Tomagova, Martina (Profese Online, 2009)
Prispevok prezentuje teoreticku studiu zaoberajucu sa meracimi nastrojmi ako prostriedkom posudzovania kognitivnych funkcii seniorov. Poskytuje prehlad nastrojov pre posudenie kognitivnych funkcii seniora v oblasti osetrovatelskeho vyskumu a praxe. Analyzuje frekventovane odporucane nastroje ako su MMSE (Mini-Mental State Examination) a SPMSQ (Short Portable Mental Status Questionnaire).
Keywords: senior; kognitivne poruchy; diagnostika; meracie nastroje; MMSE; SPMSQ