VYSETRENI CICHU PO URAZU HLAVY PARFEMOVANYMI FIXY - Rackova, Renata; Shejbalova, Hana; Vodicka, Jan (Profese Online, 2009)
Po urazu hlavy muze dojit ke ztrate cichu. Tato porucha zustava velmi casto opomijena zdravotnickym personalem. Pritom se muze jednat o trvaly nasledek poraneni. Proto jsme na Klinice otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Pardubicke krajske nemocnice, a.s. vytvorili jednoduchy, levny a dostupny test k orientacnimu vysetreni cichu, ktery jsme nazvali Test parfemovanych fixu (Odourized Markers Test - OMT). Cil: Srovnat OMT s testem Sniffin' Sticks, ktery je standardne pouzivan k vysetreni cichu v Nemecku. Srovnat cich u osob zdravych a osob s pourazovou poruchou cichu. Metodika: Od 1. 1. 2005 do 31. 12. 2007 bylo vysetreno celkem 27 osob po urazu hlavy a 178 zdravych jedincu. Prumerny vek vsech vysetrenych osob byl 41,3 let (po urazu hlavy 40,7 let; zdravi jedinci 41,4 let). Nejmladsi osobe bylo 16 a nejstarsi 85 let. K vysetreni cichu jsme pouzili OMT a test Sniffin' Sticks (cast vysetreni prahu a cast identifikace). Vysledky: Osoby s poruchou cichu po urazu hlavy dosahly prumerneho zisku v OMT 4,3 a zdrave 10,1 bodu. V testu Sniffin' Sticks, jeho casti vysetreni prahu, byl prumerny bodovy zisk u pacientu po urazu hlavy 2,3 a u zdravych osob 7,9 bodu. Pri vysetreni identifikace pachu nemocni ziskali prumerne 5,6 a zdrave osoby 12,1 bodu. Na zaklade vysledku testu Sniffin' Sticks byly oznaceny osoby s anosmii (12 z 27 osob po urazu hlavy). Pomoci testu OMT byly diagnostikovany vsechny tyto osoby. Vysledky vsech testu vzajemne korelovaly. Zaver: Test OMT je vhodny k rychlemu a jednoduchemu posouzeni cichu u osob po urazu hlavy. Dava srovnatelne vysledky se standardne uzivanym testem v zahranici.
Keywords: test parfemovanych fixu (Odourized Markers Test - OMT); Sniffin' Sticks; pourazova porucha cichu; vysetreni cichu