MONITOROVANIE KRVNEHO TLAKU U 14-15 ROCNYCH DETI V OKRESE MARTIN - Ovsonkova, Anna (Profese Online, 2009)
V praci sme sa zamerali na meranie a hodnotenie krvneho tlaku u deti vo veku 14-15 rokov podla Stvrtej spravy Americkeho Narodneho edukacneho programu pre vysoky krvny tlak (NHBPEP) pracovnej skupiny pre deti a adolescentov z roku 2004 s cielom identifikovat jednotlivcov s rizikovymi hodnotami krvneho tlaku. Na zber empirickych udajov sme pouzili meranie fyziologickych funkcii (krvny tlak, pulz) a antropometricke merania (vyska, hmotnost). Rizikove hodnoty systolickeho a diastolickeho krvneho tlaku (? 90. percentil) hodnoteneho podla Stvrtej spravy NHBPEP malo 13 (13%) chlapcov a rovnako 13 (13%) dievcat. Rizikove hodnoty iba systolickeho krvneho tlaku malo 18 (18 %) chlapcov a 7 (7%) dievcat a rizikove hodnoty iba diastolickeho krvneho tlaku malo 10 (10%) chlapcov a 5 (5%) dievcat. Niektori probandi dosiahli az hypertenzne hodnoty (> 95. percentil). Priemerne hodnoty krvneho tlaku v sledovanom subore boli vyssie ako priemerne hodnoty krvneho tlaku v Stvrtej sprave NHBPEP. Pravidelnym rutinnym meranim a spravnym zhodnotenim krvneho tlaku moze sestra vcas odhalit deti s rizikovymi hodnotami krvneho tlaku.
Keywords: krvny tlak; percentil; metodika merania krvneho tlaku; rizikove hodnoty; hypertenzia; BMI