RODINA V STAROSTLIVOSTI O ZOMIERAJUCEHO - Serfelova, Radka; Nemcova, Jana (Profese Online, 2008)
Praca je zamerana na spracovanie problematiky rodin v starostlivosti o nevyliecitelne choreho clena rodiny. Nasim cielom bolo zistit, ako vnimaju tuto zatazovu situaciu a nasledne, ake copingove strategie v starostlivosti o zomierajuceho vyuzivaju. Vo vyskume bol pouzity standardizovany dotaznik Coping Strategies Inventory (CSI). Na zaklade analyzy ziskanych udajov sme zistili, ze rodinni prislusnici najcastejsie vyuzivali priklonove copingove strategie zamerane na emocie (strategiu socialnej podpory) a priklonove copingove strategie zamerane na problem (strategia kognitivna restrukturalizacia, strategia riesenie problemu). Zeny skor vyuzivaju pri starostlivosti o nevyliecitelne choreho clena rodiny copingove strategie zamerane na emocie ako muzi.
Keywords: rodina a vyznamni ini; copingove strategie; paliativna osetrovatelska starostlivost