KONTROLA UMISTENI NAZOGASTRICKE SONDY PRED ZAHAJENIM ENTERALNI VYZIVY U DOSPELYCH PACIENTU - Zelenikova, Renata; Mandysova, Petra (Profese Online, 2008)
Nazogastricka sonda je casto pouzivana za ucelem aplikace enteralni vyzivy. Pred zahajenim enteralni vyzivy je nutne overit spravnost zavedeni nazogastricke sondy, protoze zavedeni sondy do dychacich cest muze mit pro pacienta zavazne nasledky. Zahranicni studie poukazuji na to, ze nektere pouzivane metody nejsou pro pacienta zcela bezpecne. Nejspolehlivejsi metodou overeni umisteni sondy je rentgenologicka kontrola. Jako bezpecny zpusob se vyuziva testovani pH aspirovaneho zaludecniho obsahu spolu se sledovanim jeho vzhledu a merenim vnejsi casti sondy.
Keywords: aspirace; enteralni vyziva; nazogastricka sonda; pH test; rentgenologicka kontrola