ZVLADANIE ZATAZOVYCH SITUACII U DIALYZOVANYCH PACIENTOV - Gurkova, Elena; Michnacova, Andrea (Profese Online, 2008)
Neefektivne zvladanie zataze je osetrovatelska diagnoza zahrnuta v klasifikacnom systeme NANDA International. Diagnostika uvedeneho osetrovatelskeho problemu sa zameriava na identifikaciu neefektivnych strategii zvladania zataze v suvislosti so zmenami v oblasti zdravia. Cielom prace bolo zhodnotit, ktore strategie zvladania zataze najcastejsie vyuzivaju pacienti zaradeni do dlhodobeho dialyzacneho programu. Autori sa zamerali na zistenie rozdielov vo vyuzivani strategii zvladania zataze z hladiska demografickych a klinickych udajov. Na hodnotenie strategii zvladania zataze u dialyzovanych pacientov bol pouzity dotaznik Brief COPE. (Carver, 1997) Do vyskumu bolo zradenych 45 respondentov zo siestich dialyzacnych stredisk na Slovensku. Na zaklade analyzy ziskanych udajov zistili, ze najcastejsie vyuzivanou strategiou je akceptacia ochorenia. Statisticky vyznamne rozdiely vo vyuzivani strategii zistili z hladiska veku (v strategiach - pozitivna reinterpretacia a rast, sebaobvinovanie), pohlavia (v strategiach - vyuzivanie nabozenstva, ventilovanie emocii, sebaobvinovanie). U respondentov neboli zistene vyznamne rozdiely z hladiska rodinneho stavu a dlzky trvania liecby. Vysledky vyskumu potvrdzuju predpoklad, ze prijatie ochorenia je vyznamnou strategiou pri adaptacii pacientov na dlhodobe zmeny vyplyvajuce z charakteru dialyzacnej liecby. Specifikovanie vyuzivania strategii z hladiska faktorov ako je vek a pohlavie moze prispiet k lepsiemu porozumeniu prezivania pacientov pri zvladani narokov liecby a tym ku efektivnejsej individualizacii starostlivosti.
Keywords: zvladanie zataze; hemodialyza; Brief COPE; kopingove strategie